Basisinformatie Breigarens

 

Breigarens zijn te koop in verschillende soorten en diktes. De volgende informatie kan u helpen bij uw keuze:

Basisinformatie:

Breigaren kan bestaan uit zowel natuurlijke als synthetische vezels. Natuurlijk garens zijn duurder, maar prettiger in het dragen en gemakkelijker te verwerken. Syntetische garens zijn goedkoper, sterker en meer slijtvast.

Natuurlijke garens:

Wol: is overal te koop, slijtvast en zeer warm. Het komt van schapen die om hun vacht worden gehouden. De overvloedige wol van merinoschapen geeft een uitstekende kwaliteit garen.

Mohair: komt van geiten die oorspronkelijk uit Turkije afkomstig zijn. De lange zachte vezels zijn bijzonder dik en warm.

Angora: is een duur, zacht en warm garen dat afkomstig is van het gelijknamelijk kortharige angorakonijn.

Cashmere: is het duurste en meest luxe garen. Het is afkomstig van een speciaal geitensoort en wordt gesponnen met een hoog percentage wol.

Alpaca: is een enigszins harige, zachte vezel van hoge kwaliteit en afkomstig van een kamelensoort die verwant is aan de lams's.

Zijdegaren: is zwaar en om die reden duur, maar gemengd met andere vezels geeft het een sterke ,duurzame draad.

Katoen: is een sterk, gemakkelijk te wassen garen met weinig elasticiteit en geeft geen allergische reacties.

Synthetische garens:

Garens gemaakt van kunstvezels zijn de afgelopen jaren sterk verbeerd qua structuur en elastticiteit. Goede combinaties van synthetische en natuurlijke vezels geven moderne, sterke en lichte garens waarvan de prijs gunstig afsteekt tegen die van de duurdere, natuurlijke vezels.

Lurex: is een glanzend metaalgaren dat in veel kleuren verkrijgbaar is.s Het wordt ook als enkele draad meegesponnen met andere garens.

Garendiktes: Garens bestaan uit in elkaar gedraaide draden of vezels. Double knitting, driedraads, vierdraads, Aran en Chunky zijn slechts algemene benamingen daar draden in dikte kunnen varieren. Let dus goed op als u een ander garen gebruikt dan in het patroon staat aangegeven.